Производство на студено пресовани растителни масла, тахани и здравословни брашна

 

В 21 век хората в грижа за здравето си все повече се обръщат към естествените източници. Различни растения по света имат безценни свойства които оказват благоприятен ефект върху човешкото тяло: подхранват с необходимите жизнени елементи, подобряват метаболизма, укрепват имунната система, а в много случаи - насърчават изцелението на различни заболявания.

Маслата извлечени от растителен материал чрез студено пресоване включват всички полезни свойства на растенията, плодовете, ядките от които са произведени. В допълнение към прекрасните кулинарни свойства притежавани от много масла които съдържат уникални вещества, микроелементи и витамини.

Какво трябва да знаете за растителните масла:

Р а с т и т е л н о т о  м а с л о ( или олио ) e мазнина, получена от маслодайни и етерично-маслени култури чрез механичното им пресоване или извличането ѝ по химически път. Може да бъде рафинирано или нерафинирано. Въпреки че много части от растенията могат да служат за извличане на масло, то се добива основно от семената. Растителните масла съдържат естери на мастни киселини и глицерол.

 Състав на растителното масло: мастната киселина не се произвежда от човешкия организъм, микро-и макроелементи и витамини. В зависимост от вида на масло може да съдържа омега-3, омега-6, омега-9 - мастни киселини, микроелементи - желязо, цинк, калий, калций, йод, селен, мед, фосфор и витамини - A, B, C, D, E, F, K, PP.

Растителните масла са важни за човешкия организъм, тъй като те съдържат витамин Е, липсата на което има отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Постоянен недостиг на този витамин насърчава развитието на съдова болест, артрит и черния дроб, увреден имунитет, и като резултат - намаляване на резистентност към болести и вируси.

Нерафинирано - масло е това, получено при температура не повече от 40-45 0 C, без химическа обработка, която позволява да се запазят всички полезни свойства на растенията, от които е получено. То е с тъмен цвят, характерен вкус и мирис. Възможно е да има лека мътност, и с течение на времето може да се появи утайка. Отворените бутилки трябва да се съхраняват при т  5 0 - 20 0 C, избягвайте контакт със светлина, топлина и въздух. Не всяко нерафинирано масло може да се използва за пържене, защото някой от маслата имат ниска димяща точка и образуват пяна. Те са най-добрите в салати, сосове, снакс, готови храни.

Рафинирани масла се получават чрез гореща обработка при температура 160-200 0 С. Те имат много светъл цвят, почти без мирис и вкус. Препоръчително е да се използва за пържене. Можете да съхранявате на светлина, в топли райони. Рафинирани масла не трябва да има утайка, и "мрежа"

 

 

ключови думи: нерафинирано, студенопресовано, масло, шарлан